متن سخنرانی محترم مجیب الرحمن کریمی، وزیر احیا و انکشاف دهات در برنامه پاسخ گویی دولت به ملت

بسم الله الرحمن الرحیم
معین صاحبان وزارت احیا و انکشاف دهات، روسای برنامهها و سکتورهای مختلف وزارت، همکاران گرامی و اعضای محترم رسانهها اسلام علیکم و رحمت الله و برکاته
خوشحالم که یکبار دیگر زمینه میسر شد تا با گزارش دهی به ملت شریف افغانستان، کارکرد این وزارت را در یک سال گذشته به سمع و نظر شما برسانیم. هرچند همین چهار ماه قبل ما تنها وزارت خانهای بودیم که گزارش چهار سالهی خود را به مردم شریف افغانستان ارایه کردیم، اما به توجه به فرمان جلالتماب رییس جمهور کشور بر آن شدیم تا بار دیر کارکرد یک ساله وزارت احیا و انکشاف دهات را به شما ارایه بدهیم. تلاش ما این خواهد بود تا زاویههای دیگری از عملکرد وزارت احیا و انکشاف دهات در این گزارش انعکاس یابد.
وزارت احیا و انکشاف دهات بر اساس هدف و دیدش، تلاش دارد تا با اشتغال زایی و کاهش فقر زمینه تقویت اقتصاد روستایی و به دنبال آن انکشاف و رونق گرفتن روستاها را ایجاد کند. ما با تلاش برای دستیابی به این هدف، زمینه بهتر شدن زندگی را برای مردم عزیز خود که در روستاها ساکن اند مهیا میسازیم.
عملکرد سال 1397
وزارت احیا و انکشاف دهات در سال 1397 با مصرف بیش از 95 فیصد بودجه داخلی و انکشافیاش در بهترین موقعیت کاری خود در طول چهار سال گذشته قرار داشت. مسلما مصرف بیش از 95 فیصد بودجه نشان دهندهی عمل به تعهداتی است که ما در مقابل ملت شریف افغانستان داشته ایم.
در زمینه کاهش فقر
ما در سال 1397 به طور مجموعی 1006 پروژه را در 34 ولایت، 249 ولسوالی و 787 قریه تکمیل کردیم. هزینهی پروژههای تکمیل شده بیش از 113 میلیون دالر بود. از این 1006 پروژهی تطبیق شده، نزدیک به 3 میلیون تن از روستا نشینان ما مستفید شده و برای آنان 14 میلیون روز کاری ایجاد شده است که خود نقش اساسی در کاهش فقر و اشتغال زایی دارد. در کنار آن، ما در سال 1397 توانستیم در بخشهای دیگر، به ویژه حوزهی صنایع روستایی ۴۷ هزار شغل برای روستا نشینان ایجاد کنیم.
ایجاد مکاتب
بر اساس دستور جلالتماب رییس جمهور کشور وزارت احیا و انکشاف دهات تعهد دارد که در ظرف دو سال، 6000 مکتب را در سراسر کشور ایجاد کند.
ما در سال 1397 روند دیزاین، سروی و پروپوزل سازی 2647 مکتب را آغاز کردیم و تعهد بر ساخت این تعداد مکتب را در یک سال اول داریم. ساخت ایت مکاتب از آغاز سال 1398 شروع شده است. در حال حاضر پول ساخت حدود 1500 مکتب به حساب شورا های واریز شده و تا همین لحظه ای که من با شما صحبت میکنم روند ساخت بیش از 600 مکتب شروع شده است. همچنان تا آخر همین ماه، کار ساخت همهی ۱۵۰۰ مکتب از سوی شوراهای انکشافی آغاز خواهد شد. پیش بینی میکنیم که 2647 مکتب در طی سال جاری تکمیل شده و زمینه برای مرحله دوم اعمار مکاتب که شامل ساخت 3353 مکتب با بودجه 270 میلیون دالر است، میسر شود.
برنامه میثاق شهروندی
ما در سال 1397 کار بیش از 6000 هزار پروژه انکشافی را در چهارچوب برنامه ملی میثاق شهروندی آغاز کردیم که 609 پروژه در همان سال 1397 تکمیل شد و بقیه به سال 1398 انتقال یافت.
تقویت اقتصاد روستایی
در سال 1397 برنامه انکشاف صنایع روستایی ما ختم شد و این برنامه توانست 140 هزار شغل، از جمله ۱۰۰ هزار شغل برای خانمها ایجاد کند. خوشبختانه از ماه جولای سال 2018 میلادی برنامه انکشاف اقتصاد روستایی شروع به کار کرده است و طی پنج سال 6250 شورای انکشافی را در 76 ولسوالی 34 ولایت کشور تحت پوشش قرار میدهد. این برنامه در پنج سال آینده برای روستا نشینان ما 500 هزار شغل را ایجاد خواهد کرد که 80 فیصد این شغل ها مربوط خانم ها خواهد بود.
- دفترهای ساحوی برنامه در هفت زون کشور (کابل، کندز، بلخ، کندهار، هرات، خوست ننگرهار) طی محافل رسمی افتتاح گردیده و از طریق این دفترها برنامه 34 ولایت کشور را تحت پوشش گرفته است.
علاوه بر 5000 گروپ پس انداز که قبلاً توسط برنامه ملی انکشاف صنایع روستایی در ولایت های پروان، بامیان، ننگرهار، بلخ و هرات تشکیل گردیده بود، بالا تر از 1600 گروپ پس انداز متکی به خود جدیداً تشکیل شده اند.
مسئله کوچیها
بر اساس سرویهای صورت گرفته نزدیک به 70 فیصد مردم کوچی زیر خط فقر زندگی میکنند و از دسترسی به ابتدایی ترین امکانات زندگی محروم اند. با توجه به این مشکلات وزارت احیا و انکشاف دهات مبتنی بر دستور رییس جمهور، از سال 1397 تلاشها را برای ایجاد تسهیلات رفاهی برای کوچیهای کشور روی دست گرفت. سرویها و بررسیها در سال 1397 تکمیل شد و ما توانستیم در این سال یک تعداد از شوراهای انکشافی کوچیها را ایجاد کنیم. ولی اصل فعالیت در زمینه ایجاد تسهیلات به کوچیها در سال 1398 متمرکز شده است. ما نزدیک به یک هزار شورای انکشافی برای کوچیها خواهیم ساخت و 30 میلیون دالر نیز برای تظبیق پروژه های انکشافی برای آنها در نظر گرفته شده است.
انسجام ساحوی
وزارت احیا و انکشاف دهات به منظور کاهش میزان فقر در مناطق روستایی کشور از طریق برنامههای ملی و با توجه به امکانات، فعالیتهای چشمگیری را در بخش تطبیق پروژههای عام المنفعه انجام داده است.
این وزارت در سال ۱۳۹۷ در چوکات برنامهی انسجام ساحوی 53,959 متر کاریز به شمول ۳۰ چک دیم، 21,388 متر دیوارهای استنادی، محافظوی و گبیونی و 15,422 متر کانال را ساخته و به بهره برداری سپرده است.
با تطبیق این پروژهها در بخش آبیاری، 671,622 روز کاری ایجاد شده و 367,642 تن از باشندگان محل از آن مستفید شده اند. همچنان تطبیق این پروژهها موجب محافظت شدن 2,140 جریب زمین زراعتی از خطر سیلابهای میشود.
برای سال ۱۳۹۸ قرار است 48,490 متر کاریز، 28,700 متر کانال و سربند آبیاری، 40,167 متر دیوار استنادی، محافظوی و گبیونی از طریق برنامهی انسجام ساحوی در روستاهای کشور ساخته شود.
در جریان تطبیق این پروژهها، 612,878 روز کاری ایجاد شده، 660,403 تن از آن مستفید میشوند و 3,100 هکتار زمین زراعتی از خطر سیلاب ها محافظت میشود.
گفتنی است که کار سروی و دیزاین پروژهی ساخت ۴۰ کیلومتر بولدر وال در اطراف دریای کنر که بیش از ۱ میلیارد و ۳۲ میلیون افغانی هزینه دارد و از تخریب ۳۶۰۰ هکتار زمین زراعتی جلو گیری میکند، نیز در چوکات برنامه انسجام ساحوی وزارت احیا و انکشاف دهات تکمیل شده و مراحل تدارکاتی آن هم اکنون جریان دارد. با تطبیق این پروژه برای ۱۰ هزار تن به گونهی مستقیم و ۵ هزار تن دیگر به گونهی غیر مستقیم زمینهی کار دایمی فراهم میشود.
برنامه راه سازی روستایی
برنامه ملی راه سازی روستایی وزارت احیا و انکشاف دهات به عنوان یکی از مهمترین و پر دستاوردترین برنامه ملی جمهوری اسلامی افغانستان در سال 1397 با توجه به اصل انکشاف متوازن، مطابق پلان و اولویتهای حکومت، فعالیتهای ساخت و ساز سرکهای دهاتی را تنظیم نموده بود که با همه چالشهای فرا راه برنامههای عمرانی کشور، همچون سالهای گذشته موفقیتهای چشم گیر داشته است.
اعمار 596 کیلو متر سرک، و 1271 متر پل در سال 1397 دسترسی مردم دهات به مراکز خدمات اولیه را از 58.2% به 60% افزایش داده و سهولت انتقال محصولات صدها هکتار زمین را به بازارها فراهم کرده است.
همچنان حفظ و مراقبت 3500 کیلو متر سرک دهاتی، گذشته از فراهم کردن سهولت عبور و مرور روستانشینان در چهار فصل سال، به طول عمراین سرک ها افزوده و در حفظ سرمایه ملی (سرک های دهاتی) موثر واقع شده است.
این پروژهها حدود 2 ملیون روز کاری را برای روستانشینان کشور ایجاد کرده 1.2 ملیون تن از آنها مستفید شدهاند.
آب رسانی
با توجه به خشک سال شدید سال 1397 وزارت احیا و انکشاف دهات تمام سعی و تلاش خود را برای تطبیق پروژه های اب رسانی و آبیاری در این سال مبذول داشت تا مردم روستا نشین خصوصا در مناطق متضرر از خشک سالی، بتوانند از این پروژهها مستفید شوند.
طی سال 1397 به تعداد (826,637) روستا نشین از پروژههای آبرسانی مستفید شده اند. نظر به راپوراحصائیه مرکزی (2016/17)، در حال حاضر دسترسی مردم دهات به آب آشامیدنی 55.3 درصد است. در بخش حالات اضطراری، در پاسخ دهی به مشکلات ناشی از خشکسالی 30 ولایت کشور تحت پوشش قرار گرفته و برای ۱.۹ میلیون تن خدمات عاجل سکتور آب و حفظ الصحه ارائه شده است.
- ساخت 259 شبکه آبرسانی در 31 ولایت؛
- حفر 948 حلقه چاه آب در 26 ولایت که شامل ولایات (ارزگان، بادغیس، بامیان، بدخشان، بغلان، بلخ، پروان، پنجشیر، پکتیا، تخار، جوزجان، خوست، دایکندی، زابل، سرپل، غزنی، غور، فاریاب، لوگر، ننگرهار، هلمند، وردک، کابل، کاپیسا، کندز و کندهار)
- ساخت 67 باب ذخیره آب در ولایات بادغیس، سمنگان، سرپل، جوزجان و بدخشان
این پروژهها مبلغ 948,310,631 ( بیشتر از نهصد میلیون) افغانی هزینه داشته اند و با تطبیق آنها 942,100 روز کاری ایجاد شده است.
مبارزه با حوادث طبیعی
بدبختانه در آغاز سال جدید سیل های ویران گر بخش های زیادی از کشور ما را با مشکلات و تخریبات روبرو کرد. بخش مبارزه با حوادث طبیعی وزارت احیا و انکشاف دهات توانست با رسیدگی به موقع از افزایش اثرات منفی این سیلابها بر مردم جلوگیری کند.
ما با توزیع، هزاران تخته خیمه، کمپل، مواد غذایی، مواد طبی و امکانات زندگی برای سیل زدگان کشور زمینه بهتر شدن وضعیت زندگی آنان را فراهم کردیم.
این بود گزارش مختصر از عملکرد وزارت احیا و انکشاف دهات در طول سال 1397. مسلما این گزارش تمام جزییات فعالیتهای ما را پوشش نمیدهد. اما عمده ترین فعالیت های سال 1397 وزارت احیا و انکشاف دهات در این گزارش گنجانده شده است.
گفتنی است که وزارت احیا و انکشاف دهات برای سال ۱۳۹۸ تطبیق ۸۴۶۸ پروژه در بخشهای آبرسانی، انرژی قابل تجدید، آبیاری، ترانسپورت، انکشاف اقتصادی، تعلیم و تربیه و تأسیسات عامه به ارزش ۱۸ میلیارد و ۳۴۶ میلیون افغانی را پلان کرده است. این پروژهها ۱۲ میلیون روز کاری ایجاد کرده و ۹،۳ میلیون تن از آنها مستفید خواهند شد.